Palonsammutusjärjestelmä

Meluhaittojen ja pakokaasupäästöjen vähentämistä koskevat vaatimukset ovat lisääntyneet ja sen seurauksena moottoritilat ovat nykyään aiempaa suljetumpia ja eristetympiä. Siksi myös polttoaineen paine ja moottoritilan lämpötila ovat entistä korkeampia ja kohonneen lämpötilan takia tulipalon vaara onkin moottoritilassa ilmeinen. Tulipalo kehittyy moottoritilassa usein erittäin nopeasti, eikä sitä pystytä tukahduttamaan käsisammuttimella. Tähän ongelmaan tarjoaa ratkaisun kiinteästi asennettu täysautomaattinen sammutinjärjestelmä – Fogmaker.

Palonsammutusjärjestelmä​

FOGMAKER-SAMMUTUSJÄRJESTELMÄ

Ajoneuvon moottoritila on ahdas ja kuuma, sisältäen useita potentiaalisia palonlähteitä. Hydrauliikka- ja polttoaineletkut, sähköasennukset, kompressorit, lämmittimet ja paljon muuta ovat samassa tilassa kuuman moottorin kanssa, mistä saattaa aiheutua palovaara.

TEHOKAS PALON TUKAHDUTUS
Moottoritilan palo leviää usein nopeasti ja on vaikea tukahduttaa pelkällä käsisammuttimella. Fogmaker korkeapaineinen vesisumu on erittäin tehokas moottoritilan palojen tukahdutuksessa. Vesisumu tukehduttaa välittömästi ja jäähdyttää nopeasti. Vesisumulle on ainutlaatuista, että se täyttää koko moottoritilan ja menee palonlähteisiin suuttimien suoran suihkutusalueen ulkopuolella. Vesisumun kyky tukahduttaa palo nopeasti rajoittaa moottoritilan vaurioiden määrää. Hydropneumaattisen paloilmaisimen ansiosta tukahduttamisjärjestelmä toimii yhtä tehokkaasti myös sähkönsyötön katkettua. Järjestelmä on myös asennosta riippumaton (jos ajoneuvo on kyljellään tai katollaan).

Palon uudelleen syttyminen estetään lisäämällä vesisumuun pieni määrä vaahtoa, joka pysyy koko moottoritilan päällä kuin sammutuspeite. Vesisumusta muodostuva sammutusneste on ympäristöystävällistä ja helppo pestä pois.

Lauenneen sammutusjärjestelmän uudelleen asettaminen on usein yksinkertaisempaa, helpompaa, nopeampaa ja paljon halvempaa verrattuna jauhe- tai vaahtosammutusjärjestelmiin.

Näin palonsammutusjärjestelmä toimii

supression nozzle

Korkeapaineella tuotettu vesisumu on ylivoimaisesti paras menetelmä, jonka avulla moottoritilassa tai muussa suljetussa tilassa syttynyt tulipalo voidaan tukahduttaa. 

Erikoissuuttimilla ja korkealla paineella synnytetty vesisumu sisältää mikropisaroita, joiden koko on keskimäärin 50 μm. Vertailun vuoksi voidaan mainita, että halkaisijaltaan 1 mm:n suuruiseen pisaraan mahtuu 8 000 tällaista pisaraa!

Fogmaker on kehittänyt menetelmän joka iskee kaikkiin palokolmion osiin

1. LÄMPÖ
Höyrystymisprosessin yhteydessä vesisumu jäähdyttää savukaasut ja moottoritilassa olevat kuumat kohteet. Yhden vesigramman lämmittämiseen yhdeksi celsiusasteeksi kuluu yksi kalori, kun taas saman määrän muuttamiseen nolla-asteesta höyryksi kuluu 540 kertaa enemmän energiaa. Tehokas jäähdytys nopeuttaa sammutusta ja vähentää palon uudelleen syttymisen riskiä.

2. HAPPI
Pienet vesipisarat höyrystyvät välittömästi joutuessaan kosketuksiin lämmön kanssa. Yksi vesilitra muodostaa höyrystyessään 1 700 litraa vesihöyryä. Höyry nostaa ilman vesipitoisuutta ja estää palopesäkkeen hapensaannin.

3. POLTTOAINE
Vesihöyryn sisältämä lisäaine muodostaa lisäksi tukahduttavan kalvon palavien öljytuotteiden päälle.

 

AINUTLAATUINEN JÄÄHDYTYSTEHO – LÄMPÖTILA LASKEE 10 SEKUNNISSA 734 °C:EELLA!

Sammutusjärjestelmä

Sammutustesti kuvitteellisessa moottoritilassa, jonka tilavuus on 2,5 m³. Palolähteen muodostavat dieselillä täytetyt neljä säiliötä, jotka ovat kooltaan 20 x 40 cm. Dieselsuihku, jonka virtaama on 1 litra minuutissa, suunnataan moottoriin 5 barin paineella. Lämpöteho on noin 1 600 kW. Kuvat on otettu 2 sekunnin välein. Koko vaiheen eli 10 sekunnin aikana käytetään noin 7 dl sammutusnestettä.

Ominaisuudet pähkinänkuoreessa
  • Jäähdyttävä ja tukahduttava vesisumu, 100 bar
  • Palon jälkeisen siivouksen tarve vähenee
  • Ympäristöystävällinen
  • Alhaiset huoltokustannukset
  • Toimii ilman virtalähdettä
  • Patentoitu korkeapainetekniikka
  • Vaaraton ihmisille, koneille ja ympäristölle
  • Anodisoitu säiliö, korroosiosuojattu vaativiin ympäristöihinMoottoritilaan tai muihin suljettuihin tiloihin, esim. webastot
Hyväksynnät ja sertifikaatit:

SBF127 / SBF128 (Suomen FA127 / FK128)
UNECE R-107
Bureau Veritas
FIA
UL listattu
CE-merkintä (PED 97/23/EY ja PED 2014/68/EU)
ja paljon muita

Haluatko lisätietoja palonsammutusjärjestelmästämme?

Kerromme mielellämme lisää miten sammutusjärjestelmämme voidaan mukauttaa eri tarpeisiin.